Savirappaukset
Rapatessa roiskuu
Meillä ei ollut ennestään minkäänlaista käytännön kokemusta savihommista. Niin sanottua ”kirjaviisautta” kyllä löytyy kaikista saven hyödyistä ja miten monipuolinen materiaali se on… Mutta mitäs sitten tehdään kun pitäisi aloittaa työt? Mistä sitä savea edes saa, minkä raekoon hiekkaa pitää käyttää, mitä työkaluja tarvitaan, millä se laasti sekoitetaan, miten se kuuluu pläästiä seinään, millä sitä pläästitään ja miljoona muuta kysymystä!
Onneksi savialan ammattilaiselta Savimestarit Suveka Kymäläiseltä (instagram: @savimestarit) sai tähän kaikkeen konsultointiapua ja lisäksi meille sopivan pakettiratkaisun, jossa hän tuli paikan päälle näyttämään kädestä pitäen miten homma toimii.
Harmikseni olen kaikkea muuta kuin käytännön ihminen ja lisäksi olen myös sitä tyyppiä, joka jättää asioita tekemättä epäonnistumisen pelossa. Siksi minua hieman ahdisti ajatus savihommien aloittamisesta. Mitäs jos tunaroinkin ihan mahdottomasti ja mitään ei saa enää korjattua??? Opin onneksi nopeasti sen miten helppoa, rentoa, mukavaa ja terapeuttistakin savityöskentely on. Jos jotain menisikin pieleen, esim. laasti ei olekaan sekoittunut kunnolla tai ainesosien suhdeluvut menivät vähän heikunkeikun, mitään peruuttamatonta ei koskaan tapahdu. Savi ei jämähdä muuttumattomasti paikalleen kuten sementti, vaan kaiken saa aina korjattua ja muutettua jälkikäteenkin.
Suvekalta saimme siis äärimmäisen tärkeitä vinkkejä sekä rohkaisevaa ja ammatillista neuvontaa, jota ilman meidän olisi ollut todella vaikeaa aloittaa koko hommaa.
Galleria 1 ja kuvien selitykset:
Ensimmäiset savet rapattu olkielementteihin. Ensimmäistä kerrosta varten laastia saa aika hyvin painaa ja työntää olkeen kiinni. Suveka opasti, miten se tehdään oikeassa asennossa ettei myöhemmin tule lihasjumeja.
Vessaan tehtiin savilattian ensi kerroksia.
Vessan seinään myös rapattu ensimmäinen kerros ja lattiaan toinen kerros.
Kylpyhuoneen ulkoseinän ensimmäisen kerroksen rappausprosessia.
Keittiön seinät täysin rapattu ensimmäisellä kerroksella ja jotka ovat osittain jo kuivuneet.
Alla vielä video, jossa aluksi rappaan vessan olkiseinää todenmukaisella nopeudella. Kaikkien kärsivällisyyden säästämiseksi nopeutin loput videosta. 😏 Sen jälkeen rappaan keittiön seinää yhdessä Hannele Karppisen (instagram: @hannele_ka) kanssa, joka tuli meille antamaan arvokasta lisäapua, suuri kiitos hänelle! Viimeisenä Suveka opasti meitä toisen kerroksen tekemisessä, jossa juuttikangas hierotaan suoraan märkään rappaukseen halkeilun estämiseksi.
Verhojen asennusta ja pyöreitä kulmia
Tammikuun 13. päivä saatiin seinien rappaamiseen arvokasta apua savirappaajilta Hannele Karppinen, Savista Jonna Sinkkonen (instagram: @savista_natural_clay_works) sekä Saija Mäkinen Maalaus ja entisöinti Mäkinen Oy (maalausmakinen.fi).
Tällä kertaa työnä oli mm. verhojen asennusta (Galleria 2, kuvat 3-8). 😜 Eli haluttiin tehdä ikkuna- ja oviaukot myös savesta. Paljon helpompaa olisi ollut jättää tässä kohtaa rappaus sikseen ja laittaa tilalle vaneria tai muuta puuta. Mutta kun ehdottomasti haluttiin ne maagiset pyöreät kulmat, joita savella saa tehtyä! Joten aukkojen yläosia rapatessa puolet laastista tippui naamalle, kiitos painovoiman. Aikaa vievää ja hieman turhauttavaa hommaa, mutta ei kuitenkaan ihan mahdoton työ.
Lisäksi keittiön olkiseinään kaiverrettujen sähköjohtojen suojaputkien päälle piti rapata, joten tarttumapinnan parantamiseksi ne siveltiin ensin savivellillä, joka siis on ihan vain savijauhoa ja vettä. Sen kun antaa kuivahtaa niin seuraava kerros savea tarttuu muoviputkeen hienosti. Suurimmat kolot täytettiin ns. ”savimakkaroilla”, eli ämpärissä sekoitettiin hamppukuitua, savijauhoa ja vettä kunnes koostumuksesta tuli hyvä. Niiden kuivuttua seinä on valmis toiseen kerrokseen. (Galleria 2, kuvat 9-10).
Jonna Sinkkonen myös hienosti tasoitti keittiön välitilan seinää, joka oli minun jäljiltä jäänyt aika kumpuilevaksi. 😅 Lopuksi Saija Mäkinen kokeili ensimmäisen kerroksen rappaamista olkielementtiseinään. (Galleria 2, kuvat 11-14).
Galleria 2:
Monta kättä auttamassa
Tammikuun 20. päivä meillä oli oikea ryhmärämä kovalla vauhdilla rappaamassa viimeistä kerrosta. Tämä oli aivan järjettömän iso juttu meille, kiitos tuhannesti kaikille avusta!
Hannele Karppinen
Saija Mäkinen
Jonna Sinkkonen
Buyng Min Youn (instagram: @byungminyoun)
Koko tämän päivän supersuorituksesta löytyy lisää materiaalia tämän blogitekstin lopussa olevasta videosta kohdasta 0:58 eteenpäin.
Galleria 3 ja kuvien selitykset:
Koska meillä olkielementteihin tulee vain savi päälle, keittiökaappeja ei voi suoraan kiinnittää seiniin. Siksi kuvassa näkyy näitä paksuja vaneripaloja, jotka on kiinnitetty elementtien puurunkoihin. Näin saamme keittiökaapit kestävästi asennettua, kun sen aika tulee.
Ennen kaappien asennusta keittiön välitila piti rapata tasaiseksi viimeistelylaastilla ja sen meille teki Jonna Sinkkonen.
Budjettiystävällisempi väliseinärappaus
Makuuhuoneiden väliseinien rappaamisen suhteen tein mielenkiintoisen kokeilun ja se kivasti myös onnistui. Lyhyesti, savirappasin suoraan Hunton Nativo -puukuitueristelevyjen päälle ja skippasin täysin Huokoleijona-puukuitulevyt.
Pitkästi: Kaikki ulkoseinät, eli nämä olkielementtiseinät, tietysti rapattiin savella. Lähes kaikki väliseinät kuitenkin tehtiin puupaneeleista, joka tuo ihan mukavaa vaihtelua tilaan, mutta näin myös saatiin nopeammalla aikataululla seiniä pystyyn. Makuuhuoneiden välissä on vaatehuoneet, jotka myös paneloitiin. Tämä jätti siis kumpaankin makuuhuoneeseen yhden seinän, josta piti päättää rapataanko vai paneloidaanko se. Haluttiin maksimoida savipinta-ala makuuhuoneissa, joten rappaus siis. Eli asennetaan vain Huokoleijona-puukuitulevyt seinään ja sitten savea pläästimään! Eikun hetkinen…
Äänenvaimennuksen vuoksi oltiin eristetty väliseinät Hunton Nativo eristelevyillä, joten helppouden nimissä tietysti mitoitimme väliseinän koolaukset eristelevyjen mittojen mukaan. Mitä siitä sitten? No, tämä muodostuikin pienoiseksi ongelmaksi, kun Huokoleijonien asennusohjeissa vaadittiin kiinnittämiseen tiheämpää koolausväliä. Entäs nyt sitten? Ruuvataanko auki jo asennetut koolaukset, ostetaan lisää puuta ja tehdään tiheämmät koolausvälit? Eih, kauhea työ. No paneloidaanko sittenkin koko seinä? Muttakun savirappaus!
Meillä oli myös aika surkea budjettitilanne ja ajattelin, että voisikohan Huokoleijonat skipata täysin ja rapata suoraan eristelevyjen päälle? Onnistuessaan meidän ei tarvitsisi ostaa lisää puuta eikä levyjä, vaan voisimme käyttää niitä materiaaleja, joita meiltä jo löytyi eli savea ja juuttiverkkoa. Normaalisti tämä metodi tuskin olisi suositeltavaa, sillä eristeet ovat aika pehmeitä, mutta koska meillä oli eristelevyjen takana tukeva puupanelointi, ajattelin sen voivan onnistua.
Galleria 4:n kuvissa 4-10 näkyy tätä prosessia. Kuvassa neljä (4) tein ensin pienelle alueelle testin. Olin ensin puukolla tehnyt viiltoja runkopuuhun jotta siinä olisi enemmän tarttumapintaa savelle. Sitten rappasin eristeen päälle yhden kerroksen 0-4mm karkealla laastilla ja hiersin juuttiverkon samantien tähän kerrokseen. Vielä kun rappaus oli märkää, nidoin juuttiverkon niitellä puurunkoon kiinni, jotta se ei märän saven painosta valahtaisi alas.
Kuivuttuaan rappaus pysyi vakaasti paikallaan ja sitä sai ihan nyrkilläkin lyödä ilman mitään taipumisia. Tästä rohkaistuna tein molempien makuuhuoneen väliseinät samalla tekniikalla ja hyvin toimi. Tämän ensimmäisen kerroksen kuivuttua enää tarvittiin viimeistelykerros ja seinä oli valmis. Tähän päivään asti rappaus on pysynyt hienosti paikoillaan.
Sen kuitenkin huomasin, että rappaustekniikka pitää olla paljon hellävaraisempaa kuin olkiseinälle. Jos painaa liikaa, niin ensimmäistä kerrosta rapatessa levyeriste painuu sisäänpäin ja viimeistelykerrosta sliipatessa laastiin voi tulla halkeamia. Eli pitää mennä hieman rennommalla otteella.
Galleria 4:
Totuusikkuna
Gallerian 4:n kuvissa 11-13 näkyy myös ns. totuusikkuna.
Meille tuli nimittäin mielestämme aika uniikki idea. Mitäs jos koko olkiseinää ei rappaisikaan, vaan jättäisi yhteen kohtaan elementin kokoisen ”kurkkausikkunan”. Näin sitä aina pääsisi näkemään mistä materiaalista seinät on oikeasti tehty. Mutta en tiennyt varmaksi voiko olkea jättää pysyvästi rappaamatta, joten otin varman päälle ja konsultoin tästä asiasta Sustainabuild Oy:n Paul Lynchiä, jolta Ecococon elementit hankimme.
Vastaus oli, että kyllä se vain onnistuu ja ideallemme on ihan oma termikin: truth window eli suomennettuna totuusikkuna. Ilmeisesti lähes jokainen oljesta talonsa rakentaneet tulevat itsenäisesti samaan ajatukseen, eli tehdä jonkinmoinen ikkuna rakenteisiin. Erittäin mielenkiintoista!
Tietysti olisi hyvä, että olki ei jäisi täysin paljaaksi huoneilmalle, vaan olisi jonkinmoisessa suljetussa tilassa. Siksi mittatilasimme sopivan kokoisen akryylilevyn, kehystimme elementin ja asensimme ”ikkunan”. Tämän takana olki pysyy hyvässä kunnossa.
Hunton seinän rappaus alusta loppuun
Alla on vielä video Hunton Nativo -eristelevyisen seinän rappaamisesta alusta loppuun. Huomiona tietysti, mitä videossa ei näy, että levyjen takan on tukeva puupanelointi:
Ensimmäinen savikerros 0-4mm laastilla
Hiero juuttiverkko heti märkään saveen kiinni
Niittaa verkko puurunkoon, jotta se ei valahda alas märän saven painosta
Kuivumisen jälkeen viimeistelysavikerros päälle normaalisti, mutta rappaus ja sliippaus hienovaraisemmalla otteella
Videon tapauksessa en jaksanut tehdä viiltoja puuhun tartuntapinnaksi, mutta hienosti on rappaukset seinässä silti pysyneet. Tietysti on toimintavarmempaa, jos tartuntapintaa tekee viilloilla/karheuttamalla puun pintaa ja/tai sivelemällä puupinnat savivellillä.
Lopuksi vielä hieman pitempi video, johon olen koonnut kaikki kuvaamani videoklipit talomme savirappauksista:
Pitkä video
Muut postaukset
Kaikkiin postauksiin pääset sivulta Blogi.